Monday, July 15, 2013


Knitting Samplers ~ Strickmuster ~ Breirol


Bunların Türkçe'de bir karşılığı olduğunu sanmıyorum, zira bildiğim kadarı ile Anadolu kültüründe böyle bir uygulama yok. Çeşitli örgü örneklerinin ince ve uzun şeritler halinde muhafazası için Avrupa'da, özellikle Almanya, Hollanda ve Avusturya'da kullanılmış bir yöntem. 1900'lu yıllar ve öncesinde bugünkü dergiler olmadığı için, genç kızların, hanımların örnek saklama yöntemi. Hepsi pamuk ile ve 1 mm ya da 2 mm şişler ile örülmüş. Daha yün olanına rastlamadım. Büyük bir olasılıkla zamana ve güveye en dayanıklı doğal malzeme pamuk olduğu için. Genelde beyaz, bej renkler kullanılmış (ya da beyazlar zamanla sararmış). Elimdeki elli küsur parçanın (birkaç tane tığ ile işlenmiş örnek de dahil) en uzunu 3.5 küsur metre. Bir-iki istisna hariç, enleri ise 6 ila 10 cm arasında değişiyor ~ This is what I was able to collect over the years Now, the question is, as these samplers are very specific to Europe and people here in Turkey think they are edgings of some sort :) I am wondering what to do with them in near future, before I eventually and inevitably dissappear. I need to find a good home for these babies. The longest in my collection is a little over 3.5 meters. Their width vary between 6 to 10 cm except for a few wider versions. Majority are knitting samplers but do have crochet samplers too. Ages vary between 19th and early 20th.






6 comments:

twinpeakprimitives said...

Çok güzeller...
İyi bir hafta olması dileklerimle,

tülin said...

Nasıl bir emek..

Pelin Tezer said...
This comment has been removed by the author.
Pelin Tezer said...

Bir de asıllarını görseniz, akıllara zarar. Onca imkansızlık içinde, ne muazzam bir incelik ve emek, sabır. Ve tabii zenginlik. +100 yıldan bahsediyoruz. Hepinize sağlık ve iyilik dileklerimle.

Sharon Miller said...

If you are interested in selling the old lace knitting ones - I'd be very willing to buy as I am researching these.

Sharon Miller of Heirloom Knitting.com

Pelin Tezer said...

Hi Sharon. Rather than doing it individually, my plan is to transfer the whole collection. As far as I'm concerned, the majority is old (pre 1900 and ca 1900). You may contact me pelintezer@gmail.com if still interested. Thank you.