Sunday, July 14, 2013


Koruk Suyu ~ Verjus ~ Husroum ~ Verjuice


Koruk suyu, olgunlaşmamış genç üzümleri ezip, suyunu sıkarak yapılıyor. Basit bir yöntem ama biraz uğraştırıcı, zira alet kullanmadan, temiz bir tülbentin içinde el ile sıkmayı tercih ettim ~ I used unripe young grapes to make the verjuice. Very easy but a bit time consuming in my case, cause I used my hands to press, placing them in a clean muslin cloth.

Çeşitli kullanımları var, ben salatalarda limon ya da sirke yerine alternatif olarak hatırladım. Sıcak havalarda vücudu toksinlerden arındırmak, kabızlığı önlemek, iştah açma gibi faydalarının olduğu söyleniyor ~ Various uses in world cuisine but I shall be using it in salads as an alternative to lemon juice and vinegar. It is said that unripe grape verjuice is ideal for detox in warm weathers, avoids constipation and is an appetizer.




Koruk suyunu kavanozlara koyup, üzerlerine dayanmaları için ince bir tabaka zeytinyağı ekledim. Buzdolabında altı ay dayanır diyorlar. Posasını da atmıyorum, kurutmayı deneyeceğim. Bir yerde duymuştum, kuruyan posayı ufalayıp, aynı şekilde salatalara ya da yemeklere ekşi bir tat veriyormuş ~ Below is how my verjuice looks like. Have added a thin layer of olive oil as a preservative that will avoid air exposure. I understand they will last about six months in the fridge. I am also trying to dry the pulp; remember someone telling they do a great job again flavouring food and salads when crumbled in.







2 comments:

tülin said...

Edremit ve çevresinde karadut ve koruk suyu içecek olarak satılıyor. Her ikisinin de serinletici, hoş bir tadı var.

Pelin Tezer said...

Koruk suyunu ben de denedim ama çok iyi değildi. Sanırım malzemeden kaçmışlar biraz; yani bir şeyler eksik gibiydi ve pahalı idi. Bugün yaptığım koruk suyundan salataya kullandım ve hakikaten lezzetli oldu. Sirke ve limondan çok daha iyi. Her eve lazım :)